Thursday, 5 December 2013

Recipe : Popiara ( Popiah Tempura )


Assalamualaikum pembuka bicara.

Perut terasa lapar. Nak makan apa agaknya ya? aku berfikir dan serentak dengan itu minda diterjah dengan ingatan lalu. tak payah nak diterjah sangat boleh tak? okay, aku tetiba teringatkan satu kueh yang dibawak cikgu ke kelas masa form 5. Kueh tu cantik dan sedap tapi dia punya cara lipatan susahlah nak buat. Tapi tak pe, aku akan buat kueh yang seangkatan  dengannya walaupun tak sama persis. Yang penting senang di buat dan sedap dimakan.

Oleh itu, aku bersegera lah ke Giant untuk mencari bahan- bahan yang akan ak gunakan. Macam pro je kan, decide dulu baru cari bahan. Acece.Rasa excited giler bila dapat buat kueh ni. Aku suka dengan namanya POPIARA. tengok pulak siapa yang kasi nama pada kueh tu ^ ^

Bahan- Bahan inilah yang di perlukan untuk membuat kuih yang kunamakan Popiara ni. Sebab dah bahan utamanya kulit popiah dan tempura. Agak kretive kan? Aku tahu itu. Ahaha.

Kulit Popiah
Tempura Ayamas ( it's my fav)
Telur ( bagi kasi kulit itu melekat bila kita lipat nanti )

Kitew ambik kuning telor jer. Kawan cakap guna putih tapi aku tetap membentak nak letak kuning telor. Takpe la,This's my recipe (poyo la pulak)

Setelah itu tempura yang dipotong kiub itu dibalut dengan tempura macam ni ha.Nampak cute je kan macam tuannyer *krik krik * ^ ^

Then goreng segoreng-gorengnya dalam rice cooker yang menjadi satu-satunya sumber untuk ak mengoreng haha

Dah siap hehe ( Gambar blur sebab terlalu excited)

Adapon dengan itu aku bersegeralah makan dengan nikmatnya yang tiada tara. Yum yum delicious. Sebab tiada orang nak puji so aku puji la diri sendiri.


No comments: